Osykin villasukka

Osykin villasukka

OSYKissa neulotaan taas! OSYKin kolmansien kirjoneulesukkien ohjeesta julkaistaan päivittäin pieni pätkä tällä sivulla. Ensimmäinen osa ohjeesta julkaistaan perjantaina 20.11.20 ja viimeinen osa perjantaina 4.12.20. Mallisukan edistymistä voit seurata Instagramista sukkatililtä @osyksukka.

Aiempien vuosien villasukkatempaukset löytyvät:

Sukan kuvioiden suunnittelussa inspiraationa on ollut koulumme arvoperusta vivat, floreat, crescat (eläös, kokoistaos, kasvaos), komea jugendlinnamme ja sen ympäristö.

Lähde mukaan jo perinteiseksi muodostuneeseen OSYKin Knit Along –haasteeseen ja neulo sukat tai sukkia vaikka joululahjoiksi!

Lanka: Novita 7 veljestä

Värit: pohjaväri hiekka (060) 100 g, kuviovärit pihlaja (644) 40-50 g ja kataja (390) 40-50g

Puikot: 3,5 (tai käsialan mukaan). Halutessasi voit neuloa resorin puoli numeroa pienemmillä puikoilla.

Tiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm (tee tarvittaessa mallitilkku)

Koko: 39

Molempia sukkia voi neuloa yhtä aikaa. Silloin tarvitset kahdet sukkapuikot ja kukin lanka kannattaa keriä kahdelle eri kerälle.

Ohjeessa on muutamia pidempiä langanjuoksuja. 5 silmukan mittaiset ja sitä pidemmät langanjuoksut kannattaa sitoa toisiinsa, etteivät ne takerru mihinkään.

PÄIVÄ 1 

Luo pohjavärillä 56 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle 15–13–13–15.
Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä.

Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta kaavion kerrokset 1-12.
Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin, oikealta vasemmalle.

 

PÄIVÄ 2 

Aloita kirjoneule ja neulo kerrokset 13-22.

PÄIVÄ 3

Jatka kirjoneuletta kerrokset 23-28.

PÄIVÄ 4 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 29-35.

PÄIVÄ 5 

Kavenna 2 silmukkaa kerroksella 36. Neulo ensimmäisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen ja tee neljännen puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). Työhön jää 54 silmukkaa.

Jatka kirjoneuletta kerrokset 36-39.

PÄIVÄ 6 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 40-44.

Kavenna 2 silmukkaa kerroksella 44. Neulo ensimmäisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen ja tee neljännen puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). Työhön jää 52 silmukkaa.

PÄIVÄ 7 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 45-52. Tarkista, että jokaisella puikolla on 13 silmukkaa. Lopuksi voit katkaista kuviovärien langat. Muista jättää päättelyvaraa! Huomenna tehdään kantapää. <3

PÄIVÄ 8 

Aloita kantalappu neulomalla pohjavärillä 1. puikon silmukat 4. puikolle (yhteensä 26 silmukkaa). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja nosta yksi silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ ja jatka:
1. kerros (työn oikea puoli): *nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein*. Toista *-* koko kerros loppuun. Käännä työ.
2. kerros (työn nurja puoli): Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo loput silmukat nurin. Käännä työ.

Toista kerroksia 1 ja 2 yhteensä 13 kertaa (= 26 kerrosta). Tarkista, että olet viimeiseksi neulonut nurja kerroksen.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta.

  • Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes puikoilla on jäljellä 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Toiselle puikolle jää 8 silmukkaa odottamaan.
  • Nosta 1 silmukka nurin neulomatta ja neulo nurin, kunnes jäljellä on 10 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.
  • Nosta 1 silmukka oikein neulomatta ja neulo vahvennettua neuletta, kunnes puikolla on 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ.
  • Nosta 1 silmukka nurin neulomatta ja neulo nurin, kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.

Jatka samalla tavalla. Sivuilla olevat silmukat vähenevät joka kerroksella ja keskellä olevat silmukat säilyvät samana (8 silmukkaa). Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (4 ja 4 silmukkaa). Neulo 4. puikon 4 silmukkaa oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on puikkojen keskellä.

Nosta 1. puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 silmukkaa ja 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 14 silmukkaa. Työssä on nyt 62 silmukkaa.

PÄIVÄ 9

Aloita kirjoneule ja neulo kerrokset 1-4. Neulo kantalapun reunasta silmukat kiertäen oikein. Tummien ruutujen kohdalla ei ole silmukoita.
Tee kiilakavennukset kerroksilla 2 ja 4: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli).
Työssä on nyt 58 silmukkaa.

PÄIVÄ 10 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 5-10. Tummien ruutujen kohdalla ei ole silmukoita.

Tee kiilakavennukset kerroksilla 6, 8 ja 10:

  • Neulo 6. ja 8. kerroksella 1. lopussa puikon kaksi silmukkaa oikein yhteen,
  • tee 10. kerroksella 1. puikon lopussa ssk-kavennus (= siirrä kaksi silmukkaa vasemmalta puikolta yksitellen oikealle puikolle kuten neuloisit ne oikein, siirrä sitten molemmat silmukat yhtä aikaa takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista yhteen) ja
  • tee 4. puikon alussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli).

Työssä on nyt 52 silmukkaa.

PÄIVÄ 11 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 11-19.

PÄIVÄ 12 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 20-24.

PÄIVÄ 13 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 25-29.

PÄIVÄ 14 

Jatka kirjoneuletta kerrokset 30-38.

PÄIVÄ 15

Sukan kaventaminen aloitetaan, kun pikkuvarvas peittyy. Tee tarvittaessa kirjoneuletta kerrokset 39-40. Jos tarvitset vielä lisää pituutta, voit esimerkiksi neuloa kerrokset 41-43, neuloa jonkin aiemman kuvion uudestaan tai neuloa sileää neuletta pohjavärillä.

Kun pikkuvarvas peittyy, neulo pohjavärillä oikein ja tee leveä nauhakavennus:

  • neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja neulo yksi oikein
  • neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli).

Tee kavennukset kuten edellä joka toisella kerrokselle, kunnes kullakin puikolla on jäljellä 10 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella.

Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele kaikki langat. Viimeistele sukat höyryttämällä ne kevyesti.

Kiitos kaikille yhteiseen neuleprojektiin osallistuneille! <3