Osykin villasukka

Osykin villasukka 2021

OSYKissa neulotaan taas! OSYKin neljänsien kirjoneulesukkien ohjeesta julkaistaan päivittäin pieni pätkä tällä sivulla. Ensimmäinen osa ohjeesta julkaistaan torstaina 21.10.21 ja viimeinen osa perjantaina 12.11.21. (loppupäivämäärää korjattu). Mallisukan edistymistä voit seurata Instagramista sukkatililtä @osyksukka.

Lähde mukaan yhteiseen neulontahaasteeseen! Ehdit neuloa sukat tai sukkia vaikka isänpäivä- tai joululahjoiksi.

Lanka: Novita 7 veljestä  

Värit: pohjaväri tähkä (288) 100 g, kuvioväri luonnonvalkoinen (010) 50-60 g

 

Puikot: 3,5 (tai käsialan mukaan)  

Halutessasi voit neuloa resorin puoli numeroa pienemmillä puikoilla. 

Tiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm (tee tarvittaessa mallitilkku) 

 

Koko: 39 

 

Molempia sukkia voi neuloa yhtä aikaa. Silloin tarvitset kahdet sukkapuikot ja kumpikin lanka kannattaa keriä kahdelle eri kerälle. 

Ohjeessa on jonkin verran myös pidempiä langanjuoksuja. 5 silmukan mittaiset ja sitä pidemmät langanjuoksut kannattaa sitoa toisiinsa, etteivät ne takerru mihinkään. 

Päivä 1

Luo pohjavärillä 56 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle 14–14–14–14. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. 

Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta kaavion kerrokset 1-12. Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin, oikealta vasemmalle. 

Päivä 2

Aloita kirjoneule ja neulo kerrokset 13-30. Muista neuloa tarpeeksi löysästi ja sitoa pitkät langanjuoksut.

Päivä 3

Jatka kirjoneuletta kerrokset 31-35. 

Kavenna 2 silmukkaa kerroksella 35. Neulo ensimmäisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen ja tee neljännen puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). Työhön jää 54 silmukkaa. 

Päivä 4

Jatka kirjoneuletta kerrokset 36-42. Kavenna 2 silmukkaa kerroksella 42. Neulo ensimmäisen puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen ja tee neljännen puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). Työhön jää 52 silmukkaa. 

Päivä 5

Jatka kirjoneuletta kerrokset 43-47. 

Siirrä 2. puikon alusta yksi silmukka 1. puikon loppuun. Siirrä 3. puikon lopusta yksi silmukka 4. puikon alkuun. Jokaisella puikolla on nyt 13 silmukkaa. Kuviovärin langan voi katkaista. Huomenna tehdään kantapää.

Päivä 6

Aloita kantalappu neulomalla pohjavärillä 1. puikon silmukat 4. puikolle (yhteensä 26 silmukkaa). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja nosta yksi silmukka nurin neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ ja jatka:

 1. kerros (työn oikea puoli): *nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein*. Toista *-* koko kerros loppuun. Käännä työ.
 2. kerros (Työn nurja puoli): Nosta 1 silmukka nurin neulomatta ja neulo loput silmukat nurin. Käännä työ.

Toista kerroksia 1 ja 2 yhteensä 13 kertaa (= 26 kerrosta). Tarkista, että olet viimeiseksi neulonut nurja kerroksen.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta.

 • Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes puikoilla on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Toiselle puikolle jää 7 silmukkaa odottamaan.
 • Nosta 1 silmukka nurin neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Toiselle puikolle jää 7 silmukkaa odottamaan.
 • Nosta 1 silmukka oikein neulomatta ja neulo vahvennettua neuletta, kunnes puikolla on 8 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Toiselle puikolle jää 6 silmukkaa odottamaan.
 • Nosta 1 silmukka nurin neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.Toiselle puikolle jää 6 silmukkaa odottamaan.

Jatka samalla tavalla. Sivuilla olevat silmukat vähentyvät joka kerroksella ja keskellä olevat silmukat säilyvät samana (10 silmukkaa). Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (5 ja 5 silmukkaa). Neulo 4. puikon 5 silmukkaa oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on puikkojen keskellä.

Nosta 1. puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 silmukkaa ja 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 14 silmukkaa. Työssä on nyt 64 silmukkaa.

Päivä 7

Aloita kirjoneule ja neulo kerrokset 1-6. Neulo kantalapun reunasta silmukat kiertäen oikein. Tummien ruutujen kohdalla ei ole silmukoita.

Tee kiilakavennukset kerroksilla 2, 4 ja 6:

 • Neulo 2. ja 4. kerroksella 1. lopussa puikon kaksi silmukkaa oikein yhteen,
 • tee 6. kerroksella 1. puikon lopussa ssk-kavennus (= siirrä kaksi silmukkaa vasemmalta puikolta yksitellen oikealle puikolle kuten neuloisit ne oikein, siirrä sitten molemmat silmukat yhtä aikaa takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista yhteen) ja
 • tee 4. puikon alussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli).

Työssä on nyt 58 silmukkaa.

Päivä 8

Jatka kirjoneuletta ja neulo kerrokset 7-17. Tummien ruutujen kohdalla ei ole silmukoita. 

Tee kiilakavennukset kerroksilla 8, 10 ja 12: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). 

Työssä on nyt 52 silmukkaa. 

Päivä 9

Jatka kirjoneuletta kerrokset 18-24.

Päivä 10

Jatka kirjoneuletta kerrokset 25-29. 

Päivä 11

Jatka kirjoneuletta kerrokset 30-38. 

Päivä 12

Neulo yksi kerros pohjavärillä ja jatka tarvittaessa pohjavärillä oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy ja tee sitten leveä nauhakavennus:

 • neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja neulo yksi oikein
 • neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus (= nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka oikein ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli).

Tee kavennukset jokaisella kerroksella kuten edellä.

Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele kaikki langat. Viimeistele sukat höyryttämällä ne kevyesti.

Huom! Jos pikkuvarpaan peittymiseen on vielä matkaa, voit vaihtoehtoisesti tehdä kirjoneuletta kerrokset 39-42.


Aiempien vuosien villasukkatempaukset löytyvät: