Neljä OSYKin opiskelijaa ja kaksi opettajaa osallistuivat Aurora Entrepreneurialis -kestävyyshankkeen toiseksi viimeiselle innovaatioleirille Torniossa 7.-9.10.2025.

Aurora E on kolmivuotinen lukiolaisille suunnattu kestävän kehityksen ja kestävän yrittämisen hanke, jonka tavoitteena on saada nuoria pohtimaan yhdessä erilaisia tulevaisuuden kestävän yrittämisen mahdollisuuksia vaihtuvien teemojen merkeissä. Hankkeen päätapahtumia eli innovaatioleirejä on järjestetty niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella ja niihin on osallistunut opiskelijoita ja opettajia eri lukioista ympäri Pohjois-Suomea ja -Ruotsia. Tämän syksyn teemana oli kestävä matkailu, ja Tornioon suuntasivat lukiostamme neljä abiturienttia sekä Aurora E -hankkeen vastuuopettajat Leena Kiuru ja Eveliina Partanen.
Lähdimme reissuun innokkaina ennen yhdeksää Oulun linja-autoasemalta. Bussimatka sujui rattoisasti ja ei aikaakaan, kun saavuimme jo Tornioon hotelli Mustaparran pihaan. Hotellin maittavan lounaan ja rupattelun jälkeen siirryttiinkin suoraan asiaan, kun meidät jaettiin tiimeihin, joissa työskentelisimme seuraavat päivät ja teimme myös koko ryhmällä erilaisia tutustumisleikkejä, olihan mukana opiskelijoita Muoniosta saakka.
Välikahvien jälkeen saimme kuulla kestävästä matkailusta mielenkiintoisten luentojen avulla. Jutta Karjalainen ja Iida Pyykkö Oulun yliopistosta kertoivat kestävästä turismista ja turismin vaikutuksista alueen luontoon ja asukkaisiin. Sen jälkeen valokuvaaja Eva Kaján kertoi, miten valokuvauksella ja sosiaaliseen mediaan jaetuilla lomakuvilla voi olla vaikutuksia massaturismiin ja alueen luontoon. Tässä vaiheessa päivää puhti alkoi olla aika lopussa, mutta neuletyöt pitivät aivot virkeinä. Luennoista inspiroituneina lähdimme tiimeissä ideoimaan tämän reissun päätehtävää, jossa tavoitteena oli suunnitella yritysidea, joka olisi kestävän kehityksen mukainen ja houkuttelisi erityisesti kotimaan matkailijoita.
Illemmalla saimme avaimet hotellihuoneisiimme ja jätimme sinne laukut ja suuntasimme illalliselle. Ruoka oli oikein maittavaa, mutta erityisesti meidät hurmasi jälkiruokapöydässä tarjoiltu pannacotta, jota hävikkiruuan pelossa haimme monta kertaa lisää. Illalla lähdimme tutkimaan Haaparannan kauppatarjontaa ja kävimme karkkikaupoissa, Coopissa ja ICA:ssa.
Seuraavana päivänä heräsimme sateiseen ja harmaaseen Tornioon, mutta surkuttelulle ei ollut aikaa, koska bussit lähtivät heti yhdeksältä kohti yritysvierailuja. Ryhmä, jossa itse olin mukana, vieraili Kukkolaforsenilla Haaparannalla, Luppiobergetin hienossa hotellissa Ruotsin Ylitorniolla ja Escape farmilla Torniossa. Kukkolaforsenin perheyrityksen omistaja kertoi meille alueen historiasta, kalastuksesta ja Torniojoen merkityksestä alueen elinkeinolle vielä nykyäänkin. Lubbiobergetin hulppeat maisemat ja tutustuminen hienoihin hotellin tiloihin sekä erinomainen lounas tarjosivat hienon vierailijaelämyksen.
Reissun mieleenpainuvin vierailukohde oli kuitenkin Escape farm. Ryhmämme suuren koon vuoksi emme valitettavasti voineet pelata pakohuonepeliä, mutta pääsimme kuitenkin katselemaan tilan eläimiä, kuten lampaita, vuohia, ankkoja ja kissanpentuja. Sain kokea myös ainutkertaisen hetken, kun tilan omistaja nosti kanan pääni päälle. Reissun huipennuksena valmistimme matkamuistoksi uniikit korvakorut paikallisten kanojen höyhenistä.

Reissun viimeisenä päivänä oli ohjelmassa omien yritysideoiden valmiiksi saaminen ja niiden esittämisen suunnittelu. Ennen lounasta oli vielä hyvin aikaa piipahtaa Tornion syysmarkkinoilla, jotka sattuivat olemaan melkein hotellimme vieressä. Lounaan jälkeen seurasi jännittävin osuus eli yritysideoiden esittely muille ryhmille ja matkailuasiantuntijoille englanniksi. Esittely sujui kuitenkin hyvin ja tilanne oli kutkuttavan jännittävä ennen loppuseremoniaa, jossa julistettaisiin myös kilpailun voittajatiimit. Tälläkin kerralla opiskelijamme menestyivät erinomaisesti, sillä Stella Rantalan ja Juuli Uusitalon tiimi palkittiin Most sustainable -ideasta ja Anna Spetsin ja Pihla Raustian tiimi Most creative -ideasta. Kaikki pääsivät siis lähtemään kotimatkalle hymyssä suin.
Matkamme Tornioon oli hyvin kokemus- ja tapahtumarikas, mutta myös hauska ja opettavainen. Tutustuimme uusiin ihmisiin, pääsimme vierailemaan alueen paikallisten yrittäjien luona ja kuulemaan miten vastuullisuus näkyy heidän yrityksissään sekä luomaan myös omia yritysideoitamme. Tornio hiljenee taas hetkeksi, kunnes kohtaamme taas marraskuun lopussa vastuullisen ruuan ja ruuantuotannon merkeissä.
Teksti Anna Spets
Kuvat Leena Kiuru ja Eveliina Partanen