Kiiruhda hitaasti: digiä ja kulttuuriperintöä Roomassa

Me eli Maria, kuvataiteen ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, ja Sirpa, historian ja yhteiskuntaopin opettaja suuntasimme Roomaan Erasmus+ Digital tools and cultural heritage – kurssille. Matkamme  Oulusta Roomaan kesti välilaskun ja viivästysten takia yli 12 tuntia. Vähän matkasta väsyneinä saavuimme Roomaan, joka osoittautui yllättävän viileäksi – shortsit ja sandaalit sai unohtaa! 

Kurssin aikana saimme kuulla opettajamme Pietron luentoja roomalaisesta kulttuuriperinnöstä, ruuasta ja historiasta. Eri kulttuureista tulleiden opettajien kanssa käydyt keskustelut olivat antoisia ja herättivät uusia ajatuksia. Esimerkiksi  Kyproksella kestävä kehityksen toteuttamiseen on todella panostettu: koulut keräävät muun muassa käytetyn ruokaöljyn jatkojalostettavaksi. 

Ensimmäisinä päivinä tutustuimme kaupunkiin käyttäen älypuhelintamme. Erilaisten sovellusten avulla saimme lisätietoa historiallisista kohteista, kuten Palazzo Veneziasta, Marcelluksen teatterista ja Pantheonista sekä niiden taustalla olevista tarinoista ja historiasta.

Kurssin aikana hyödynsimme myös digitaalisia verkkomateriaaleja, jotka tarjosivat tietoa taiteesta, arkkitehtuurista ja historiasta. Tämän lisäksi digitaaliset työvälineet rikastuttivat käsityksiämme opetuksesta monin tavoin, ja ne tarjosivat uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia kulttuuriperinnön tarkasteluun ja kokemiseen. Esimerkiksi Padlet sopii hyvin havaintojen ja teosten jakamiseen ja kommentointiin. Goosechasellä taas voi järjestää elämyksellisen kaupunkiseikkailun. Digitaaliset työvälineet siis täydentävät hyvin perinteisiä opetusmenetelmiä. Kurssilla ne auttoivat meitä ymmärtämään Rooman merkitystä länsimaisessa kulttuurissa historian ja elämyksellisyyden kautta: kiersimme Rooman keskustaa ja museoita ja suoritimme tehtäviä oppien samalla uutta.

Vaikka käytännön harjoitukset, kuten museokäynnit ja ryhmäprojektit, olivat arvokkaita kokemuksia, niiden integrointi opetusohjelmaan olisi voitu tehdä tiiviimmällä ja johdonmukaisemmalla tavalla. Vaikka kurssilla oli luentoja ja käytännön harjoituksia, niiden kesto saattoi olla lyhyt ja pinnallinen verrattuna aiheen laajuuteen.

Matka ei ollut pelkkää opiskelua. Vapaa-aikana meillä oli mahdollisuus kokea Rooman elämänläheinen puoli, nauttia herkullisesta italialaisesta ruoasta ja tutustua paikalliseen elämänmenoon. Illat vietimme usein pienissä trattorioissa, joissa jaettiin kokemuksia päivän oppimisista ja nautittiin hyvästä seurasta.

Rooman matkamme oli täynnä unohtumattomia hetkiä hyvän ruuan ja keskustelujen sekä pienten shoppailuelämysten äärellä.

Meille tärkeintä oli, että saimme välillä haahuilla vapaasti ja päämäärättömästi Roomassa – ja olla vähän hukassa ihan rauhassa. Eksyimme jopa majapaikassamme, luostarissa, mikä oli ratkiriemukas kokemus kuin reissumme muutenkin!

Teksti ja kuvat Maria Laakkonen ja Sirpa Tuomivaara