Lukio on uusi mahdollisuus

Kun tämän kevään ylioppilas Annisofia Tuunanen asteli lukioomme kolme vuotta sitten elokuussa, hän tuli asenteella, että aloittaa kaiken alusta, avoimin mielin. Tupoksen yläkouluvuosien jälkeen hän päätti suhtautua avoimesti kaikkiin oppiaineisiin ja ihmisiin ja saada uusia ystäviä. Panostus kannatti: Tuunanen sai ystäviä ja löysi oppiaineiden joukosta itselleen mieluisimmat. Hän kuvailee lukiovuosiaan tähänastisen elämänsä parhaimmiksi vuosiksi.

Tuunanen valitsi lukiokseen OSYKin sen hyvän ilmapiirin, teatterin ja draaman opintojen ja hyvän sijainnin takia. Valinta ei ole harmittanut. Päivittäiset matkat Tupoksesta ovat taittuneet joko bussilla tai äidin kyydillä. ”Koulun ilmapiiri on opiskelumyönteinen ja lämmin, sellainen, jossa on mukava olla”, hän kuvailee.

Annisofia kannustaa uusia lukiolaisia panostamaan lukion aloitukseen.

Vaikka Tuunasen ylioppilastodistuksessa on viisi laudaturia ja yksi eximia, hän ei koe, että lukiovuodet olisivat olleet stressaavia. ”Ajankäytön suunnittelu on tärkeää”, hän muistuttaa ja sanoo, että vaikka hän opiskeli lukulomalla päivässä useamman tunnin ajan, aikaa jäi myös muulle elämälle. Tuunanen sanoo, ettei hänellä ole ollut yhtä opiskelutekniikkaa lukiovuosiensa aikana. Hän on tehnyt tunnollisesti ja pitkäjänteisesti töitä koko lukion ajan. ”Lukulomalla tein oppikirjoista muistiinpanoja”, hän lisää.

Hän kertoo asettaneensa itselleen kuuden laudaturin tavoitteen, mutta ei missään nimessä ole pettynyt saamaansa kokonaisuuteen. ”Kun asettaa riittävän korkeat tavoitteet, tekee töitä myös tavoitteen mukaisesti”, hän nauraa.  Uusia lukiolaisia Tuunanen ohjeistaa kuitenkin olemaan armollisia itselleen. Hän kannustaa panostamaan koulun aloitukseen ja siihen, että koettaa silloin tutustua aktiivisesti uusiin ihmisiin.

Tuunanen suuntaa elokuussa Tampereelle opiskelemaan yhteiskuntatutkimusta. Kiinnostus alaa kohtaan syntyi lukiomme alumnin esittelykäynnin aikana. ”Kuuntelin esittelyä ja ajattelin, että tässä voisi olla minun juttuni”, Tuunanen muistelee. Yo-kokeiden jälkeen Tuunanen kertoo lähinnä levänneensä ja tehneensä alakoulussa koulunkäynnin ohjaajan sijaisuuksia sekä etsineensä kesätöitä.

Lämpimät onnittelut molemmille haastatelluille ylioppilaille ja kaikille tänä keväänä lukiostamme valmistuville valkolakeille!

Teksti ja kuva Minna Korpierkki