Lukio on paljon muutakin kuin opiskelua

Tuleva ylioppilas Enni Tiensuu saapuu haastatteluun leveä hymy kasvoillaan. Tiensuu painaa valkolakin päähänsä yhdessä 130 muun ylioppilaan kanssa Oulun teatterin suurella näyttämöllä 1.6. järjestettävässä ylioppilasjuhlassa. Tiensuu tuli lukioomme Myllytullin koulusta, ja hänen mukaansa OSYK lukiovalinnaksi oli selkeä: hänellä oli tuttuja koulussamme, ja hän oli kuullut paljon hyvää lukiostamme.

Uusia lukiolaisia Enni kannustaa opiskelemaan niitä oppiaineita, jotka aidosti kiinnostavat.

Levän hymyn ymmärtää, sillä Tiensuun tulevassa ylioppilastutkintotodistuksessa komeilee arvosanoina viisi laudaturia ja yksi magna. Hän kertoo keskittyneensä juuri niihin aineisiin, jotka häntä kiinnostivat eli biologiaan, kemiaan, pitkään matematiikkaan, äidinkieleen, englantiin ja ruotsiin, joista komea yo-tutkintotulos tuli. Tiensuu kertoo olevansa nopea oppimaan ja hän muistaa hyvin tunneilla kerrotut asiat. Hän kertoo opiskelleensa kunnolla vasta lukulomalla, muutoin hän sanoo olleensa kokeiden suhteen edellisen illan kertailija.

Vaikka tutkintotulos on huikea, Tiensuu sanoo, että hän on tehnyt lukiossa paljon muutakin kuin opiskellut. Hän on ollut mukana opiskelijakunnan hallituksessa, opiskellut lähes kaikki opintojaksot draamaa ja teatteria, ollut mukana kansainvälisessä kieli- ja teatteriprojektissa Youth, Europe and Theatre ja ollut Oulun teatterissa avustajana Pienen hauen pyydystys
-näytelmässä. Abivuonna Tiensuu ohjasi ja leikkasi abivideon ja ompeli perheenjäsenelleen vanhojentanssimekon. ”Välillä minulla oli niin monta rautaa tulessa, että ehdin välissä vain syödä ja nukkua”, Tiensuu luonnehtii ja jatkaa, että kevään yo-kokeiden jälkeen hän on ottanut rennosti. ”Olen todella levännyt kunnolla ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen”, hän lisää.

OSYKia hän kuvailee paikaksi, jossa on hyväksyvä ilmapiiri ja ihmiset ovat helposti lähestyttäviä. Tiensuu sanoo saaneensa hyviä ystäviä koulustamme. Hän luonnehtii, että lukiossamme suhtaudutaan opiskeluun vakavasti mutta rennolla otteella. Hän iloitsee siitä, että moni ymmärtää pitää myös hauskaa oppimisen rinnalla.

Uusia lukiolaisia Tiensuu kannustaa opiskelemaan niitä aloja, jotka aidosti kiinnostavat. ”Uusi tutkintouudistus onneksi ohjaakin jatkossa tähän”, hän lisää. Hän rohkaisee lukiolaisia osallistumaan koulun toimintaan monipuolisesti. ”Lukiosta saa niin paljon enemmän irti, kun ei keskity vain opiskeluun”, Tiensuu sanoo.

Tiensuu on lähdössä opiskelemaan biologiaa Helsingin yliopistoon. Häntä kiinnostavat genetiikka, solubiologia ja molekyylibiologia ja ylipäätään biologia elämässä. Tiensuun mielestä biologiassa on paljon asioita selvittämättä, ja tämän takia ala kiehtoo häntä. Tiensuu sanoo, että tässä vaiheessa on vaikea kuvitella vielä työuraa opintojen jälkeen. ”Katsotaan ensin, mitä opinnot ja eri suuntautumisvaihtoehdot tuovat tullessaan”, hän sanoo.

Teksti ja kuva Minna Korpierkki